• Iver Daaland Åse

Begrenset russetid

Updated: Apr 24, 2020

Russetiden, feiring av 13 års endt skolegang før man sendes hodestups ut i livet, blir for mange et minne for livet, men i år på en helt ny måte.


Med en pandemi-situasjon som ikke ser ut til å gå over på kort tid vil man fortsatt være nødt til å opprettholde begrensninger satt på sosiale sammenhenger. Russen, som vanligvis ville samlet seg i store grupper, er dømt til å begrense seg til fem personer av gangen.


Taper økonomisk

Frid Lilland går sisteåret på videregående og skulle vært russ nå i år. Dette blir nå begrenset til en mindre feiring og muligens en større fest planlagt av hovedrussestyret i Oslo og Viken i juni. Frid skulle sammen med en gruppe delta på russetreff både i Stavanger og på Fredriksten festning. Begge treffene er avlyst og det ser truende ut for russens mulighet til refusjon av pengene.


Frid Lilland går glipp av flere russetreff. Foto: Iver Daaland Åse

Det kjipeste, tror jeg egentlig er at vi ikke får pengene tilbake, vi mister jo liksom festivalen og sånt, og vi kan jo finne på mye gøy annet også. Men det er det at vi både mister russetida vår og pengene vi har investert i det. Til sammen på begge treffene brukte jeg kanskje  5000, sier Frid LillandSærlig i forbindelse med Landstreffet i Stavanger (LS) har det vært mye diskusjon i det siste fordi arrangørene av LS valgte å ikke tilby pengene tilbake når treffet først ble avlyst. Etter mye offentlig diskusjon og et søksmål mot arrangørene har de etterhvert snudd og sier de nå vil forsøke å komme med en refusjonsløsning.  Stavanger Aftenblad skriver i en sak fra 15.April at Landstreffet vil komme tilbake med mer informasjon senere, men at opprinnelig frist om å velge et refusjonsalternativ innen 1. mai nå er utsatt til et senere tidspunkt.


Venter til JuniOgså gjengen fra russebussen “TheThief2020” er rammet av den pågående korona-situasjonen og merker konsekvensene av FHIs samlingsråd. Gruppen, som kommer fra Romerike, venter fortsatt på bussen sin som de foreløpig ikke får benyttet skikkelig før 15. juni.


F.v Isabelle Saliba, Silje Tollefsen, Wiktoria Klich. Foto: Iver Daaland Åse
F.v Isabelle Saliba, Silje Tollefsen, Wiktoria Klich. Foto: Iver Daaland Åse

Jentene vi har møtt har samlet seg noen ganger siden 10. april, men holder seg til rådene om maks fem per gruppe. Gruppen opplever situasjonen som svært begrenset fordi man ikke lenger  kan møte hvem man vil hvor man vil.


– Det er helt annerledes, man merker jo det, påpeker Isabelle Saliba.


Tiril Trøen Foto: Iver Daaland Åse

– Du var liksom forberedt på å møte alle hver dag, også blir det tre til fire stykker, annenhver dag kanskje, om du er heldig, sier Tiril Trøen.

Jentenes buss der den forberedes i Moss Foto: Privat
53 views0 comments

Søringen er beskyttet under generelle regler for opphavsrett og arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk.

Søringen fungerer som lokalavis for Oslo-regionen.

Søringen står ikke til ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.

Ansvarlig redaktør Ellen Lande Gossner

Redaktør               Christian Breidlid

Les mer "Om oss"