• Iver Daaland Åse

Fem filmer du ikke får se, ish

I et hav av strømmetjenester skulle man nesten trodd en var garantert å finne favorittfilmen sin et eller annet sted. Dessverre er ikke det nødvendigvis tilfellet om du er glad i filmer som er eid eller laget av Disney.

Disney+ som strømmetjeneste har enda ikke blitt lansert i Norge, til tross for at en mengde andre europeiske land har fått tjenesten. Tjenesten skal sies å inneholde en mengde av Disneys beste saker og ting, både det de selv har laget og det de har kjøpt opp igjennom årene. Dette inkluderer blant annet de kjæreste klassikerne (Snøhvit, Bambi, m.m), Star Wars, Marvel og så klart Pixar.

Sistnevnte står fram som en personlig favoritt for denne journalisten og i ren irritasjon over at du, på grunn av migrasjonen over til Disney+, ikke lenger har tilgang til mye eid av Disney, anbefales derfor fem Pixar filmer du ikke kan se, med mindre du har en god gammel DVDspiller og en god samling.

The Walt Disney Company har ikke besvart våre eposter om når tjenesten slippes i Norge.


5. Inside out (2015)


Først ut er «Inside out» fra 2015, dette er en sjarmør og en bokstavelig emosjonell berg og dalbane. Her har Pixar med research inn i psykoterapi visualisert fem menneskelige følelser, satt i scene i hodet på den unge jenta Riley.

I filmen får vi se prøvelsene når forskjellige følelser kolliderer og lære om hvordan samhandling mellom de forskjellige følelsene faktisk har en stor påvirkningskraft på livene våre. Filmen forteller parallelt to historier og gir oss en god dose med energi og følelser. Karakterene er livlige og tro til «rollene» sine og skaper muligheten til å kjenne seg igjen i egne følelser.


4.Cars (2006)


Cars blander historien om hvordan en racer-bil ønsker å bli best, med en historie om vennskap og å se andres situasjon. Lightning Mcqueen en utøver i toppsiktet kommer likt med sine to argeste motstandere i finalen av «Piston cup»-en, dette leder til en konkurranse om å komme først til den andre siden av Amerika. Her møter Mcqueen på et stykke amerikansk veihistorie i det han forviller seg inn på Route 66 og ender opp i en liten avsidesliggende by.

Filmen er en god sammensetning av humor og god historiefortelling, med hint til amerikansk historie og andre morsomme stikk til virkeligheten. Filmens musikk er en god blanding av energisk rock og følelsesladet roligere musikk. Bruken av «Life is a highway» har også foreviget den låten som «Biler sangen» til noen musikk-fans forargelse.


3.Up (2009)


Denne filmen er blitt brukt som et eksempel på hvordan Pixar bruker musikk og lyd for å skape enorme følelser hos seerne. Dette er noe Up gjør veldig godt og med en nesten ikonisk melodi kalt «Ellies theme» Hele denne sekvensen setter standarden for hvorfor denne filmen er så god, når Pixar kan framskaffe et fullt følelsesspekter av glede, energi, humor og sorg på bare noen få minutter, gir dette et klart frampek på resten av filmens stand.

Filmen handler om Carl Fredrickson som igjennom store deler av sitt liv har delt en drøm med konen sin om å reise til «Paradise falls» i Sør-Amerika, konflikt og komplikasjoner tidlig inn i filmen fører til at Carl reiser av-gårde i huset sitt ledet av en enorm mengde ballonger, sammen med den litt uerfarne speidergutten Russell. Filmen leder spenstig an med konflikt og humor, med merkelige karakterer og eventyraktig lyd.2.Ratatouille (2007)


Ratatouille er igjen et eksempel på at Pixar kan bruke samhandling mellom dyr og mennesker til å fortelle en historie og skape følelser. Remi, en rotte med god luktesans og god kunnskap om mat kommer på kurs med Linguini, en gutt som absolutt ikke kan å lage mat. Sammen skapes ett bånd hvor Remi hjelper Linguini stige i gradene som kokk.

Historien utvikler seg med klassiske filmatiske elementer som familie vs drømmer. Preppet med flott animasjon og god lyd-setting skaper Ratatouille virkelig en god setting og et estetisk fantastisk resultat å se på. Samtidig kan man ikke unngå å bli sulten av å se så mye god animert mat.


1.WALL-E (2008) (Tilgjengelig på CMore)


Sist, men så langt fra minst kommer Wall-E, en suksesspakke med flott animasjon og enda flottere lyddesign som sammen skaper dype bånd med karakterene, som er to svært forskjellige robotter. Ben Burtts håndtverk i lyddesignet er i en klasse for seg selv og viser hvordan man med god kunskap om faget kan fortelle en hel historie med svært lite dialog.

Burt bruker i filmen en kombinasjon av ny og gammel teknikk innen lyddesign og skaper som sådan alt av lyd i filmen fra scratch, på en så god måte at det ville vært rart med annen lyd der. Regisør Andrew Stanton beskriver arbeidet slik «Tingen med lydesign og animasjon, er at du ikke får noe gratis. Du kan ikke gå på et sett og høre hvordan miljøet høres ut naturlig»

Det er nettopp denne flotte lyden og pixars klassiske flotte animasjonsstil som klarer å bygge slik en flott historie, som lar publikum forelske seg i en liten skitten robot som prøver å redde jorda!


27 views

Søringen er beskyttet under generelle regler for opphavsrett og arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk.

Søringen fungerer som lokalavis for Oslo-regionen.

Søringen står ikke til ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.

Ansvarlig redaktør Ellen Lande Gossner

Redaktør               Christian Breidlid

Les mer "Om oss"