• Tobias Schildmann Mandt

Med rett til å kapre (søppelkasser)

Det er verken hungersnød eller napoleonskrig lengre, men retten til å kapre har bestått - kanskje ikke skip, men søppelkasser. De er ikke pirater, men kaller seg dumpsterdivere - eller søppeldykkere om du vil. Jeg møtte Pål og Sofie ved en butikk utenfor Ring 3 i Oslo.

Pål Moddi Knutsen og Sofie Nordvik livnærer seg av å dumpsterdive.

Både Pål og Sofie syklet rundt i nattens mulm og mørke for å finne mat for de neste dagene. Siden begge to nærmest ikke handler på butikken, blir måltidene ofte varierte og kreative.


- Man blir rett og slett nødt til å være kreativ. Av og til dukker det opp mat man ikke vet hva er, og da må man bare finne ut hva man kan lage av det, forteller Sofie.

Pål handler som regel basisvarer på butikken, som melk og egg. - Resten forsøker jeg å sette sammen med det jeg finner på disse turene.


Mye av det som kastes har gått over datomerkingen, men er fullt spiselig fortsatt.
Frukt og grønt kastes det nok mest av.

Dumpsterdivere møter ofte på fordommer når de forteller om hvordan de skaffer mat, men mange blir positivt overrasket når de får se alt det gode som blir kastet.


- Det er jo ofte fullt spiselig mat som kastes, men som har fått en ripe i lakken, en skade på emballasjen eller har gått ut på dato - men likevel er helt spisbar, forklarer Knutsen.


Et annet spørsmål som også hyppig dukker opp både blant aktive søppeldykkere, og skeptikerne, er hvorvidt fenomenet holder seg innenfor lovens rammer. Til Trd.by fortalte kommunikasjonsrådgiver i Trøndelag politidistrikt, Hege Marie Vikaunet, at dumpsterdiving i seg selv ikke er ulovlig - men at så fort man bryter seg inn eller roter, vil man kunne havne i trøbbel.


Dette er bare noe av det som ble funnet i søppelkassen utenfor denne butikken.

43 views

Søringen er beskyttet under generelle regler for opphavsrett og arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk.

Søringen fungerer som lokalavis for Oslo-regionen.

Søringen står ikke til ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.

Ansvarlig redaktør Ellen Lande Gossner

Redaktør               Christian Breidlid

Les mer "Om oss"